Caracterização e potencialidades para o uso de Jaca (Artocarpus heterophyllus Lam.) no setor alimentício

  • Elisson Araújo Dias Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Luana Laís de Almeida dos Santos Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Rodrigo José Araújo de Jesus UFRB
  • Adriele Nonato Oliveira Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Vanessa Oliveira de Almeida UNIMAM - Centro Universitário Mara Milza
  • Renan Luiz Albuquerque Vieira UNIMAM - Centro Universitário Mara Milza
  • Ricardo Luis Cardoso Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
Keywords: jackfruit; Use of the fruit; Jackfruit waste.

Abstract

Jackfruit is considered the largest edible fruit consumed in the world. It is native to India, was introduced in Brazil by the Portuguese in the colonial period and easily adapted to the tropical climate. Among the most produced varieties are the hard jackfruit, the soft jackfruit and the butter jackfruit. As for the fruits, they are composed of infructescences of the syncarp type, in which each one covers a seed. They are rich in carbohydrates, minerals (calcium, phosphorus, iodine, copper and iron) and vitamins A, C and the B complex. This fruit can be consumed in the most different ways, such as fresh, cooked, sweets, jellies, juices, between others. As they are climacteric, they are endowed with a high perishability. Industrialization is an alternative for the best use and aggregation of income. Based on the assumption, this work aims to carry out a bibliographic review on the potentialities of jackfruit for use in the food sector, in order to be an alternative to reduce the accumulation of waste generated.

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Author Biographies

Elisson Araújo Dias , Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB) Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas, Rua Rui Barbosa, 710, Centro, Cruz das Almas-Bahia 44380-000

Luana Laís de Almeida dos Santos , Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Programa de Pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais. Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB) Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas, Rua Rui Barbosa, 710, Centro, Cruz das Almas-Bahia 44380-000

Rodrigo José Araújo de Jesus, UFRB

Programa de Pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais. Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB) Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas, Rua Rui Barbosa, 710, Centro, Cruz das Almas-Bahia 44380-000

Adriele Nonato Oliveira, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Programa de Pós-graduação em Recursos Genéticos Vegetais. Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB) Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas, Rua Rui Barbosa, 710, Centro, Cruz das Almas-Bahia 44380-000,

Vanessa Oliveira de Almeida, UNIMAM - Centro Universitário Mara Milza

Centro Universitário Maria Milza - UNIMAM, Governador Mangabeira - Bahia, Brasil, 44350-000

Renan Luiz Albuquerque Vieira, UNIMAM - Centro Universitário Mara Milza

Centro Universitário Maria Milza - UNIMAM, Governador Mangabeira - Bahia, Brasil,

Ricardo Luis Cardoso, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB) Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas, Rua Rui Barbosa, 710, Centro, Cruz das Almas-Bahia 44380-000

Published
29-08-2023
How to Cite
Araújo Dias , E. ., Laís de Almeida dos Santos , L., Araújo de Jesus, R. J., Nonato Oliveira, A. ., Oliveira de Almeida, V. ., Luiz Albuquerque Vieira, R. ., & Luis Cardoso, R. (2023). Caracterização e potencialidades para o uso de Jaca (Artocarpus heterophyllus Lam.) no setor alimentício. Texture, 17(1), 25-42. https://doi.org/10.22479/texturav17n1p25_42
Section
Agrarian Sciences